Čiji je Brestovac?

22.rujna 2018.

Kriminalno mešetarenje profitabilnim građevinskim zemljištem u Zagrebu nije ništa novo. Prisjetimo se samo unosne afere Krašograd kojom je u zamjeni građevinskog zemljišta odobrenom od Milana Bandića Grad Zagreb oštećen za priličnu hrpu novca. Građevinska mafija ni nakon opsežnih istraga ni podignutih optužnica protiv aktera unosne zamjene zemljišta u Zagrebu, kako se čini, ne posustaje.

Zeleni odred, forum braniteljske udruge VIDRA, prema dostupnim je podacima, dokumentima i uvidom u Zemljišne knjige vrlo vjerojatno na tragu još jedne skandalozne, zagrebačke priče o privatizaciji i pljački. Kao i u slučaju Kulmerovih dvora i ovaj je puta riječ hrvatskoj kulturno povijesnoj baštini, otuđenju državne imovine već viđenom metodom – zamjenom katastarskih čestica i automatskim prijenosom vlasništva. Sistem je vrlo jednostavan: gradska se nekretnina kojoj bi u skoroj budućnosti vrijednost mogla nezamislivo narasti, dobro osmišljenom procedurom izmjene zemljišnih knjiga i podataka o vlasništvu mijenja za gotovo beznačajnu nekretninu najčešće anonimnog vlasnika, gubi status društvenog vlasništva i prelazi u privatni posjed. Kasnije, skokom cijene prepisane nekretnine novi vlasnik gotovo preko noći ostvaruje višestruku zaradu na eventualnoj preprodaji iste.

Posumnjali smo da se već viđeni kriminalni scenarij zamjene maloga za veliko događa i na našoj Medvednici, točnije, naš kulturno povijesni dragulj, negdašnji sanatorij Brestovac, mogao bi upravo takvim mešetarenjem postati meta nelegalne privatizacije, a možda  daljnje preprodaje i nezakonitog zgrtanja ogromne količine novca. Pljačke našeg novca.

Pregledom svima dostupnih Zemljišnih knjiga uočili smo vrlo dinamičnu preparcelaciju nekih dijelova Medvednice, među kojima je baš lokacija Brestovac izazvala našu posebnu pozornost. Brojevi brestovačkih katastarskih čestica nedavno su izmijenjeni, i, na upit o vlasniku pojedine parcele sa novom oznakom uvijek se prikazuje isti odgovor – Dječja bolnica Srebrnjak, 5 pripadajućih parcela na dostupnom, ali još uvijek starom, neizmijenjenom  vlasničkom listu. Međutim, kada se postavi upit na neke od starih katastarskih oznaka sa tog starog posjedovnog lista rezultat je, blago rečeno,  iznenađujući! Satelitski prikaz nedvojbeno ukazuje da su stare oznake dodijeljene nekim drugim, privatnim parcelama u Zagrebu, sa kompletnom vlasničkom dokumentacijom. Pojednostavljeno, barem kako sada iskazuju Zemljišne knjige,  ogromna lokacija Brestovac, do sada u državnom vlasništvu, najvjerojatnije je zamjenom za dvije majušne parcele u Zagrebu i formalno postala privatno vlasništvo!

Prema dostupnom Izvatku iz zemljišnih knjiga oznaka jedne od najvećih katastarskih čestica od ukupno 7 (?!!) jutara zemlje (1 jutro=5755 m2) sa 4 glavne zgrade, postaje oznaka  parcele od 346 m2 u Sesvetskom Kraljevcu, gdje je jedan od vlasnika, kako se sam predstavlja (gle čuda!) sistem administrator Hrvatskih šuma, a kuća na istoj parceli je pod ovrhom u korist RH još od 2007. godine!

Druga oznaka koja se odnosi na manji dio Brestovca od „samo“ 2 jutra, pretežito šume, danas označuje parcelu od 304 m2 ! do nedavno opterećenu hipotekom od cca 1,4 milijuna €, u vlasništvu jednog poduzetnika, do ne tako davno visokorangiranog  člana jedne gotovo zaboravljene političke stranke u RH.

Nadalje, sumnju u manipulaciju podacima Zemljišnih knjiga produbljuje i činjenica da su neki podaci iz Izvatka iz zemljišne knjige za Brestovac u proteklih mjesec dana postali nedostupni, upiti na neke određene oznake katastarskih čestica ostaju bez odgovora itd. no, Zeleni je odred u posjedu i starih, kao i novih dokumenata gdje je, uspoređujući ih, nemoguće ne posumnjati u pokušaj prikrivanja nekih od podataka.

Da se ovdje možda radi o vrlo unosnom poslu za sve aktere govori i činjenica da se baš kod bivšeg sanatorija planira izgradnja međustanice žičare, a ponad je, prema informaciji dobivenoj od djelatnika Parka prirode Medvednica,  već ogoljen ogroman dio šume za izgradnju budućeg sanjkališta! Nije li to mogući pokazatelj da se na mjestu bivšeg sanatorija već planira izgradnja nekog turističko sportskog mastodonta i da će time vrijednost brestovačkih parcela odletjeti u nebo? Ne treba zanemariti ni mogućnost da Grad Zagreb već ove jeseni krene sa, kako se šuška po kuloarima, procedurom izmjena Plana prostornog uređenja kojima bi se čak i unatoč strogim propisima i protivljenju ekološke mreže Natura 2000 pod čijom je zaštitom, naša Medvednica pretvorila o ogromno urbano gradilište.

Mišljenja smo da je u slučaju moguće privatizacije nekadašnjeg sanatorija Brestovac sada već previše naznaka nezakonitog djelovanja, te ćemo već idući tjedan cjelokupnu dokumentaciju koje smo u posjedu predati DORHu na daljnju obradu. To je samo još jedan od neophodnih koraka naše legalne i ustrajne borbe protiv rastućeg kriminala u domeni gospodarenja šumama, nacionalnim i parkovima prirode, te korak ka popunjavanju naše već obimne dokumentacije potrebne za podizanje međunarodne tužbe na sudu Europske zajednice.

Za Brestovac su odgovorni Park prirode Medvednica, Hrvatske šume, Šumarija Zagreb i Grad Zagreb. Svi smo ih mi godinama plaćali i još ih uvijek plaćamo. Da li ih plaćamo da nas pljačkaju?

Brestovac je naš. Zeleni će odred učiniti sve da naš i ostane!

Podijelite:
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *