Što se iza brda valja?

18.02.2018.

Piše: Vesna Grgić

HOSova sramotna ploča sa ustaškim pozdravom „Za dom spremni“ maknuta je iz Jasenovca.
Postavljena još davnih dana, u studenom prošle godine, ploča je stajala neometano i bez velike galame točno 10 mjeseci predugo i kilometrima preblizu ustaškom logoru smrti, mjestu stradavanja ogromnog broja nevinih ljudi i djece čija je krv potekla baš od tih istih krvnika čiji je pozdrav uklesan na ploču. No, iako se očito radilo o drskoj i skandaloznoj provokaciji manjeg dijela branitelja, na tome su se samo povremeno oštrila pera nekih antifašističkih portala ili čule mlake protestne note, najčešće predstavnika manjinskog stanovništva koje je tijekom Drugog svjetskog rata u ustaškom logoru smrti bilo osuđeno na istrebljenje.
Kako onda, nakon tih predugih godinu dana šutnje o tom simbolu veličanja divljaštva, zločina i patnje rastumačiti nedavnu odluku državnog rukovodstva da je isti potrebno žurno ukloniti? Baš sada i baš danas.

Ne radi li se tu upravo o dobro odabranom trenutku gdje će se baš ovih dana skidanjem sramotne ploče sa ustaškim pozdravom izazvati sveopća histerija među „uvrijeđenim“ braniteljima koji su ga ponosno nosili na rukavu tijekom Domovinskog rata, ali i velikom dijelu zabrinutog građanstva, ne bi li se takvim smišljenim cirkusom skrenula pozornost javnosti sa nečeg mnogo goreg i ozbiljnijeg? Ne podjeća li to na već viđenu priredbu gdje se pozornost javnosti usmjerila na sramotno preimenovanje Trga maršala Tita u Zagrebu, a u međuvremenu je, gotovo neopaženo, poklonjen Piranski zaljev, izglasano povećanje zaštićenih mirovina od 10%, izjednačena prava HVO branitelja sa HV braniteljima itd…?

Upravo su ovih dana u pripremi novi zakoni koji bi svojim nebuloznim sadržajem mogli biti dovoljan razlog da se inicira ova “iznenadna” i zastrašujuća eskalacija ustaško fašističkog divljanja širom Lijepe Naše. Time bi se vrlo učinkovito očekivani i opravdani gnjev širih slojeva stanovništva koji bi svakako bio usmjeren protiv donošenja takvih malicioznih zakona preusmjerio na nešto sasvim drugo. Po svemu sudeći Novi Zakon o šumama, Zakon o strateškim investicijama ili Zakon o oporezivanju nekretnina toliko su štetni za Hrvatsku da se vladajući moraju pobrinuti zadržati najveću moguću diskreciju, zamagliti cijeli slučaj i zakone barem pokušati progurati „ispod žita“.
I da! Što ako su spomenuti zakoni samo još jedna od faza dobro smišljenog plana vladajućih– kako što brže i jednostavnije omogućiti daljnju rasprodaju, osiromašenje i devastaciju svega što je u Hrvatskoj još preostalo?

I zato, ako ne namjeravamo više šutjeti i praviti se da nas se to ne tiče, sa svakim se vidom fašizma treba obračunati čvrsto i beskompromisno, ali sa druge strane moramo biti svjesni da se ustašizacija ovih prostora ne događa slučajno, a još manje „spontano“. Ne smijemo se ni na trenutak opustiti i smetnuti sa uma da se kod nas uvijek „nešto iza brda valja“. I, na žalost, uvijek na našu štetu…

DOK SE NAROD ZABAVLJA…

Podijelite:
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *