Inspektorat za kikiriki.

Vesna Grgić:

Sjeća li se još itko briljantne akcije naše policije i neovisnog, strogog, ali pravednog pravosuđa koji su  nevjerojatnom odlučnošću otkrili, a zatim i strpali u zatvor bakicu koja je na placu bez računa za 20 kn prodala hlače svog pokojnog muža i odležala 5 dana Remetinca? Ne?

Ok, evo nešto još luđe, novijeg datuma.

Iz medija: „Bjelovarska učiteljica (48) proglašena je krivom i kažnjena jer je iz svog zapuštenog vinograda u vlastito dvorište dovezla oko 20 kubika drva za ogrjev.“ I još kaže da su tu opasnu zločinku, promrzlu samohranu majku dvoje djece oderali su sa 1.000 kn uz obrazloženje da su inspektori zaključili da je od studenog lani do travnja ove godine transportirala vlastita drva za ogrjev u svoje dvorište, ali bez teretnog lista. Sud kaže kako je time počinila prekršaj iz Zakona o šumama. Realno, tu zapravo nitko ne bi trebao prigovoriti cijeloj priči jer, konačno, pravna država funkcionira bolje nego ikad, lopina je lopina i mora odgovarati za svoje nedjelo, makar je u ovom slučaju žena dokazano nakrala svoje i odvezla u svoje dvorište, ali ipak zakon je zakon. Budnom i savjesnom timu bjelovarskog Državnog inspektorata nije mogla uteći.

Ali, dok je inspektorski tim na terenu ginuo u nastojanju dokazivanja krađe 20 kubika drva za ogrjev naravno da nije mogao imati vremena obratiti pozornost na detalj da i djelatnici Uprave Šuma podružnice Bjelovar teško krše Zakon o šumama i to, ni manje ni više, preko godine dana rade ilegalno, bez zakonom odobrenih akata. I Hrvatske šume režu, i Hrvatske šume voze, i Hrvatske šume čine prekršaj iz Zakona o šumama! Bjelovarskim gospodarskim jedinicama Grđevačka Bilogora i Grubišnopoljska Bilogora važeće Osnove gospodarenja isteke su  još 31.12. 2017., po zakonu su morale biti obnovljene i predane u Ministarstvo poljoprivrede na potvrdu najkasnije do 30.6.2018., a nisam sigurna da su i dan danas potvrđene. Iz toga proizlazi da su i svi radovi u tom periodu, svi potpisani ugovori, svi planovi i rješenja i sve što se naziva poslovanjem također nezakonito. O dobiti ostvarenoj na crnjaka da i ne govorimo!

Pa ima još – porazna je činjenica da Državni inspektorat ima sva saznanja o nezakonitim radnjama i to ne samo u bjelovarskoj Upravi šuma, već i u svim ostalim podružnicama u  Republici Hrvatskoj i ne samo da ne prijavljuje počinitelje, nego zajedno sa njima pokušava zataškati tu velesvinjariju.

To se sastanči, to se dogovara …

Da je tome tako dokazuje jedan od dokumenata/pisma od 10.6.2019. kojim Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma obavještava SVE voditelje podružnica:

EPSON MFP image

„Poštovani voditelji,

Na stanku u Državnom inspektoratu održanom 5.6.2019. na zahtjev Glavnog državnog inspektora Hrvatske šume d.o.o. obaviještene su da neće moći obavljati radove u gospodarskim jedinicama za koje nemaju odobrene šumogospodarske planove, te da će Državni inspektor nakon 30.6.2019. godine obaviti kontrolu njihove pravovremene dostave na odobrenje u Ministarstvo poljoprivrede.

Obzirom da se približava taj rok (30.6.2019.) za dostavu na odobrenje u Ministarstvo poljoprivrede šumogospodarskih planova čija valjanost započinje sa 1.1.2019. godine želimo Vas upozoriti da nepoštivanje tog roka, osim nemogućnosti obavljanja radova, podliježe sankcijama propisanih člankom 81. Zakona o šumama (Narodne novine broj: 68/2018, 115/2018.).

Temeljem navedenog zadužuju se Voditelji UŠP da poduzmu potrebne mjere koje će rezultirati pravovremenom dostavom šumogospodarskih planova na odobrenje u Ministarstvo Poljoprivrede.

Za nepravovremenu dostavu šumogospodarskih planova na odobrenje u Ministarstvo poljoprivrede odgovorni su Voditelji UŠP.

S poštovanjem, Predsjednik Uprave HŠ d.o.o.“   (u potpisu Krunoslav Jakupčuć,op. a)

O onim starim, isteklim planovima ni riječi. Kao, što se ne spominje, toga nije ni bilo i da sve dobije i onaj glanc bezobrazne drskosti za mnoge gospodarske jedinice do navedenog roka planovi nisu predani, a oni istekli još 2017. Predani sa ogromnim zakašnjenjem ovih će dana biti potvrđeni i valjanost im započinje sa 1.1.2018. godine!!!

Bilo bi stvarno zanimljivo saznati da li je Državni inspektor nakon 30.6. ove godine obavio kontrolu kojom je prijetio, koliko je Voditelja UŠP sankcionirano prema članku 81. Zakona o šumama (da li je i jedan?) i, budući da se nesporno radi o prekršaju identičnom onom sirote žene s početka priče, hoće li i kazna biti proporcionalna?

Ako je za 20 kubika kazna 1.000kn kolika je za stotine i stotina tisuća kubika koje je Uprava šuma podružnica Bjelovar nelegalno utržila od 30.6.2018. do danas, ali i Hrvatske šume d.o.o. na račun  točno 136  gospodarskih jedinica od istog datuma?

U svakom slučaju biće napeto, jer realno je za nadati se da će Državni inspektorat nakon iscrpljujuće istrage pljačke neprocijenjivih 20 kubika ogrjevnog drva možda i naći vremena za to-malo-kikirikija slučaj Hrvatskih šuma d.o.o

Podijelite:
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *