Zaprešić boy(s)

13.8.2018.

Igor Premužić

Dečko je umro u Zaprešiću, malom satelitskom mjestu pored Zagreba. Pozlilo mu je, hitnoj je trebala cijela vječnost da stigne, a kad je stigla u vozilu nije bilo liječnika. Da tragedija bude veća, u vozilu nije bilo niti defibrilatora. Hitnoj bi tamo trebalo 3 minute do bilo kojeg dijela mjesta jer je Zaprešić veličine mog Mjesnog odbora.

Evo i sad režimski mediji, vrlo mudro i intelektualno, raspravljaju što je dovelo do takve situacije. Ova ili ona reforma? Ovakav ili onakav proračun. Vidjet ćete, danima će isprazno razvlačiti temu samo da ne kažu bitak, samo da ne kažu o čemu se radi, samo da ne kažu istinu.

Hrvatska je ubila tog dečka. Ovakva država kakva je danas. Mi svi smo ubili tog dečka i tko zna koliko ćemo ih tek ubiti. Mi smo, kao društvo, kao zajednica krivi za tu smrt, za izgubljen život koji nije trebao biti izgubljen. Mi, dehumanizirano, autistično društvo koje skupno nazivaju “Hrvati”. Svaki onaj čovjek u ovoj zemlji koji je ikada glasao za HDZSDPHSLSMOST i slične, a nije tražio od njih da ispune predizborna obećanja. Svaki od nas koji je okretao glavu i spuštao ramena kada je vidio kako nam zdravstvo funkcionira. Krvi tog dečka na rukama ima cijela zajednica koja je dozvolila da se Hrvatska pretvori u ovo što je ona danas. Nitko nije amnestiran od krivnje što mi danas živimo u društvu koje je potpuno disfunkcionalno. Disfunkcionalno do te mjere da nam djeca umiru na cesti zbog uništenog zdravstva.

Možete vi sada, onom bezdušniku koji glumi ministra zdravstva, prigovarati do imendana. Možete ga podsjećati na to kako je izjavio da jedan svećenik vrijedi kao 20 liječnika. I slobodno ga podsjetite. Danas, nakon 28 godina takvih bezdušnika, primitivaca i lopova koji su obavljali tu funkciju, zdravstvo je uništeno. Danas niti ne znamo kakvo je stanje u zdravstvu jer svaki ministar prikriva onog prije njega, pa nas ponovno zadužuje kod svjetskih kamatara da plati ono što je njegov prethodnik potrpao u džepove svojih jataka. Zdravstveni sustav uništavaju sve Vlade od 1990. samo s jednim ciljem: žele se bogatiti na bolesti i nesreći ljudi. Žele naplatiti iglu koja košta kunu stotinu kuna, jer onda oni spremaju po igli – a upotrijebi ih se na desetke tisuća dnevno – devedesetdevet kuna. I tako 28 godina.

U cijelom svijetu je tako, govore. Lažu. Na kraju krajeva, i da jest tako, zašto bi to kod nas trebalo biti tako? Zašto taj ogroman novac koji izdvajamo za zdravstvo završava u privatnim džepovima, u “javno-privatnim” partnerstvima, koja služe da se javnim novcem privatnim liječnicima kupi oprema, pa ju onda ovi naplaćuju sirotinji na pregledima? Pregledima koji se, poput CT-a i sličnih danas čekaju 3 ili 4 godine. To je legalno? Legalni su vam liječnici koji imaju “prigovor savjesti” pa u bolnicama ne provode prijevremeni prekid trudnoće, ali ih taj prigovor napušta kada ga izvode u privatnim klinikama i skupo naplaćuju? To je taj njihov “sustav”?

Mi to sve gledamo, mi to svi znamo. Nema niti jedne osobe u ovoj zemlji koja nije, na ovaj ili onaj način, došla do liječnika mitom, poznanstvom, vraćanjem usluga ili slično. Bolnice nam izgledaju kao ubožnice, osoblje tih ustanova pada s nogu jer nema dovoljno liječnika, niti medicinskog osoblja, nema niti tehničara i sestara. Zdravstvo je uništeno, a ovaj primjer društvenog ubojstva nam je samo jedno slovo apela od stotinu stranica da to mijenjamo.

Ne, neće to napraviti nova Vlada. Oni će nastaviti utabanim stazama lopovluka, krađe, dizanja kredita da se plate odavno potrošeni lijekovi. Samo promjena sustava, samo eutanazija ovog zločinačkog sistema i režima će nam donijeti pristojno zdravstvo. Jedino će radikalna promjena iznjedriti bolje – zdravstvo, školstvo, sudstvo i sve ostalo u ovoj zemlji. Sve ostalo bit će nastavak agonije, iseljavanja, siromaštva, kopanja po smeću u potrazi za korom kruha. Kada to čujete – kad čujete da se samo promjenom ovog sistema može nešto promijeniti – govore vam istinu. Sve je ostalo režimska propaganda. Poliranje vaših misli da i dalje poslušno služite bandi koja vam se smije, ubija našu djecu i pljačka naš novac kojeg trpa u svoje džepove.

Podijelite:
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *